Kolik vitamínů a minerálů by měl denně přijmout sportovec ?

V souvislosti se současnou situací a zvýšením imunitní odezvy organismu jsme si položili otázku kolik vitamínů a minerálů by měl sportovec denně přijmout. Tato hodnota byla dříve označována zkratkou DDD (doporučená denní dávka). Nyní se můžeme setkat s označením RHP - Referenční hodnota příjmu.

Proč je důležité nezapomínat na na dostatečný denní příjem najdete v tomto článku:  Důležitost vitamínů pro sportující populaci.

Minerály RHP  Funkce v těle Zdroj 
Draslík  2000 mg Udržování vodní a elektrolytické rovnováhy, buněčná integrita, svalové kontrakce, přenos nervového vzruchu Maso, mléko, ovoce, obilniny, zelenina, luštěniny
Vápník  800 mg Tvorba kostí, udržuje kosti zdravé, svalová kontrakce a relaxace, fungování nervů, srážení krve, krevní tlak, imunita Mléko a mléčné produkty malé ryby s kostmi, tofu, zelenina, luštěniny
Fosfor  700 mg Tvorba kostí, součást každé buňky, acidobazická rovnováha, přenos energie, součást RNA, DNA a fosfolipidů Maso, ryby, drůbež, vejce, mléko
Železo  14 mg Důležitá složka bílkoviny hemoglobinu (přenašeč kyslíku) a myoglobinu (napomáhá svalové kontrakci) Červená masa, ryby, drůbež, korýši, vejce, luštěniny, sušené ovoce
Jód  150 μg Regulace růstu, vývoje a metabolismu Jodizovaná sůl, mořské plody, chléb, mléčné výrobky
Hořčík  375 mg Mineralizace kostí, stavba bílkovin, činnost enzymů, svalová kontrakce, přenos nervových vzruchů, imunita Ořechy, luštěniny, celozrnné obilniny, zelená zelenina, mořské plody, čokoláda, kakao
Zinek  10 mg Tvorba RNA a DNA, imunitní funkce, transport vitamínu A, hojení ran, vnímání chuti, produkce spermií, vývoj plodu, tvorba inzulínu Maso, drůbež, ryby, zelenina, celozrnné obilniny
Chlorid  800 mg Udržování vodní a elektrolytické rovnováhy, správné trávení Kuchyňská sůl, sojová omáčka, zpracované potraviny
Sodík  500 mg Udržování vodní a elektrolytické rovnováhy, přenos nervových vzruchů, svalová kontrakce Kuchyňská sůl, sojová omáčka, zpracované potraviny
Selen  55 μg Spolu s vitamínem E funguje jako antioxidant Mořské plody, maso, obilniny
Měď  1 mg Vstřebávání a využití železa, součást mnoha enzymů Maso, pitná voda
Mangan  2 mg Usnadnění mnoha buněčných procesů Součást mnoha potravin
Chrom  40 μg Uvolnění energie z glukózy Maso, tuky, rostlinné oleje
Molybden  50 μg Usnadnění mnoha buněčných procesů Luštěniny, vločky, zvířecí orgány

 

Vitamíny DDD Funkce v těle Zdroj 
800 μg Zrak, důležitý pro rohovku a kůži, růst kostí a zubů, rozmnožování, imunita Obohacené mléko, sýr, máslo, obohacený margarín, vejce, špenát,brokolice, citrusové plody a zelenina
5 μg Imunitní systém, růst kostí, vstřebávání vápníku a fosforu, mineralizace kostní tkáně Obohacené mléko a margarín, tučné ryby, žloutek, játra, syntéza v kůži při slunečním světle
E 12 mg Antioxidant, ochrana vitamínu A, stabilizace buněčných membrán Polynenasycené rostlinné oleje, zelená a listová zelenina, klíčky pšenice, celozrnné obilniny, játra, žloutek, ořechy, semena
C 80 mg Syntéza kolagenu, antioxidant, syntéza tyroxinu, metabolismus aminokyselin, imunitní systém, vstřebávání železa Citrusy, zelí, tmavě zelená zelenina, ananasový meloun, paprika, rajčata, brambory a jahody, maliny, ostružiny atd.
K 75 μg Syntéza bílkovin potřebných ke srážení krve a bílkovin regulujících hladiny vápníku v krvi Zelená listová zelenina, zelí, mléko, játra
B6 1,4 mg Koenzym v energetickém metabolismu, přeměna tryptofanu na niacin, pomáhá při tvorbě červených krvinek Zelená a listová zelenina, maso, ryby, drůbež, mořské plody, luštěniny, ovoce, celozrnné obilniny
B12 2,5 μg Syntéza nových buněk, podpora funkce nervových buněk, napomáhá rozkladu některých mastných kyselin a aminokyselin Maso, drůbež, ryby, mořské plody, mléko, sýr, vejce
Panthotenová kyselina 6 mg Energetický metabolismus Součást mnoha potravin
Biotin 50 μg Energetický metabolismus, syntéza tuků, metabolismus aminokyselin,syntéza glykogenu Součást mnoha potravin
Folát (kyselina listová) 200 μg Tvorba nových buněk a jejich vývoj Zelená listová zelenina, semena, luštěniny, játra
Niacin * 16 mg Koenzym v energetickém metabolismu, pomáhá využít sacharidy pro získání energie, podporuje zdraví kůže, nervového a trávícího systému Mléko, vajíčka, maso, drůbež, ryby, celozrnné obilniny , obohacený chléb a vločky, ořechy
Riboflavin 1,4 mg Koenzym v energetickém metabolismu, zdravá kůže, dobrý zrak Mléko, jogurty, tvaroh, játra, obohacené obilniny
Thiamin 1,1 mg Koenzym v energetickém metabolismu, normální chuť k jídlu, nervový systém Vepřové a hovězí maso, játra, celozrnné nebo obohacené obilniny, luštěniny, ořechy